Informaţii generale despre casatoria civila
Casatoria se incheie la sediul Serviciului de Stare Civila Iasi daca cel putin unul dintre soti are domiciliul stabil sau resedinta in municipiul Iasi. Nu se oficiaza casatorii in afara sediului (la biserica, in parc sau alte locatii).
Conform O.U.G. nr. 80/2011 , prin exceptie, casatoria se poate incheia la sediul Starii Civile Iasi chiar daca viitorii soti nu au domiciliul sau resedinta in raza municipiului Iasi, cu aprobarea primarului mun. Iasi.
– Inainte de depunerea dosarului de casatorie va rugam să verificati concordanţa intre datele inscrise în certificatul de nastere şi actul de identitate (nume, prenume, CNP, etc). Daca sunt constatate erori intre acte este necesar sa va prezentati din timp pentru clarificare.
– Actele pentru incheierea casatoriei se depun cu 10 zile calendaristice inainte, termen in care se cuprind atat ziua cand a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria.Cerere tip, se obtine de la ghiseu sau se descarca de aici: Cerere duplicat certificat casatorie dupa care se semneaza in momentul depunerii.
Exemplu de calcul: daca doriti sa va casatoriti in data de sambata, 25 august 2012 puteti depune dosarul in data de JOI, 16 august 2012
Ora la care va fi oficiata casatoria civila se stabileste in momentul depunerii dosarului.
– Casatoria se poate incheia inaintea implinirii termenului de 10 zile pentru motive temeinice, cu incuviintarea primarului municipiului Iasi.
– Casatoria se poate oficia si dupa expirarea termenului de 10 zile, numai cu aprobarea primarului, pentru situatii temeinic justificate, insa numai pana la expirarea termenului de 30 de zile de la data afisarii declaratiei de casatorie si cu reinoirea certificatelor medicale referitoare la starea sanatatii viitorilor soti.
– Certificatul medical prenuptial (privind starea sanatatii) este valabil 14 zile de la data emiterii pana la data casatoriei si trebuie sa contina parafa si semnatura medicului si mentiunea expresa SE POATE CASATORI. Nu se admit certificate cu modificari sau stersaturi.
– Declaraţia de casatorie se face personal, de catre viitorii soti, in scris, la primaria unde urmeaza a se incheia casatoria.
* Dacă unul dintre viitorii soti nu se afla in unitatea administrativ-teritoriala unde urmeaza a se incheia casatoria, el poate face declaraţia de casatorie la primaria unitatii administrativ-teritoriale de pe teritoriul Romaniei unde se afla temporar, care o transmite în termen de 48 de ore primariei unde urmeaza a se incheia casatoria.
– In declaratia de casatorie, viitorii soti vor menţiona regimul matrimonial ales, ei pot opta intre:
- Regimul comunitatii legale
- Regimul separatiei de bunuri
- Regimul comunitatii conventionale
In situatia in care viitorii soti stabilesc un alt regim matrimonial decit cel al comunitatii legale acestia vor prezenta conventia matrimoniala autentificata de catre un notar public.
Pentru detalii referitoare la regimurile matrimoniale, vezi art. 339-370 din Codul Civil
– Numele de familie al sotilor dupa casatorie poate fi:
a) numele pe care l-au avut inainte de casatorie (Ex: sotul Petrescu – sotia Popescu );
b) numele unuia sau celuilalt sot (Ex: ambii soti Petrescu sau ambii soti Popescu);
c) numele lor reunite (Ex: ambii soti fie Petrescu Popescu sau Popescu Petrescu);
d) unul dintre soti isi pastreaza numele dinaintea casatoriei, iar celalalt sot poate sa poarte numele lor reunite (Ex: sotul Dumitrescu si sotia Dumitrescu Popescu)
– La data oficierii, viitorii soti si martorii desemnati au obligatia de a prezenta actul de identitate original si valabil, NU copie xerox, permis auto, pasaport, etc.
– Actul de casatorie se semneaza in clar de catre soti, cu numele de familie pe care au convenit sa il poarte in timpul casatoriei, de cei doi martori si de catre ofiterul de stare civila.
– Sotii aflati la prima casatorie, nu mai beneficiaza de sprijinul financiar acordat la constituirea familiei, in cuantum de 200 de euro.(conform prevederilor Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare în vedere restabilirii echilibrului bugetar).
– La oficierea casatoriei actul de identitate al sotului care isi schimba numele va fi invalidat urmand a fi preschimbat în termen de 15 zile. Celor care doresc sa calatoreasca în strainatate imediat după oficierea casatoriei ai au actul de identitate invalidat le recomandam sa solicite informatii suplimentare de la institutiile abilitate.
– Taxa de casatorie in zilele nelucratoare: 74 lei pentru ziua de sambata / 194 lei pentru ziua de duminica se achita la casieria din incinta sediului Serviciului de stare civila, Bd. Stefan Cel Mare nr.11.
– Nu se percepe taxa pentru oficierea casatoriei in zilele lucratoare.
– Nu se percepe taxa / nu asiguram servicii foto-video.
Va puteti programa online AICI: Programare cununie civila Iasi
Oficiul Starii Civile Iasi, Primaria Iasi
Program cu publicul:
– luni: 8.30 – 12.30
– marti: 12.30 – 16.30
– miercuri: 8.30 – 12.30
– joi: 14.30 – 18.30
– vineri: 8.30 – 12.30