Ce inseamna filmare hd

HDV (High Definition Video) reprezinta un standard video cu rezolutie mai mare decat SD Video.
O rezolutie mai mare inseamna un numar mai mare de puncte din care este alcatuita imaginea. Cu cat numarul de puncte este mai mare, cu atat imaginea este mai clara si de calitate.
SD Video (Standard Video) este standardul folosit in marea majoritate a televiziunilor din tara PAL (720×576 sau 768×576), SECAM, NTSC (folosit in America)

Avantaje HD :

 • semnal video digital, ceea ce presupune o interferenta mai mica in semnalul video si o calitate mai buna a imaginii;
 • culorile vor avea un aspect mult mai realist, fiind foarte apropiate de cele naturale;
 • informatia vizuala este de pana la 2-5 ori mai detaliata decat in SD. Spatiile dintre liniile ce alcatuiesc imaginea sunt mult mai mici sau invizibile;
 • cresterea claritatii imaginii si a detaliilor pe ecranele mai mari; imaginea este mult mai placuta si relaxanta pentru privitor.
 • Sunetul in standardul HDTV este Dolby Digital 5.1, permitand astfel transmiterea de sunet full surround.

HD ready si Full HD

Pentru cei care nu vor sa intre in detalii, tabelul de mai jos ar trebui sa ii ajute sa faca diferenta dintre HD ready si Full HD:

Rezolutie nativa minima 1920×1080 px. 720 linii pe verticala
Formatele video acceptate sunt reproduse fara distorsiuni DA NNU
Afiseaza standardele 1080p and 1080i in raport de pixel mapping 1:1 (1) YDA NNU
Afiseaza formatele video native la frecventele de refresh indicate, sau mai mari YDA NNU
Intrare HD analog YPbPr(2) YDA YDA
Intrari HD digitale HDMI si DVI YDA YDA
Respecta standardul 720p YDA YDA
Respecta standardul 1080i YDA YDA
Respecta standardul 1080p YDA NNU
Intrarile HDMI si DVI suporta HDCP (3) YDA YDA

HD Ready

Termenul HD ready a fost introdus pentru a oferi un punct de reper cumparatorilor care doreau sa cumpere un televizor HD din clasele de preturi inferioare. Specificatiile acestui standard sunt destul de clare, iar pentru ca un TV sa fie compatibil HD ready, trebuie sa:

 • respecte standardul 720p
 • sa aiba intrari digitale HDMI si DVI (ambele cu HDCP) si intrare analoga cu cablu COMPONENT
 • respecte standardul 1080i
 • Asadar, un televizor HD ready respecta standardul 720p. Cele mai multe modele de pe piata folosesc ecrane cu rezolutia de 1366 x 768px. Aceste televizoare sunt compatibile 1080i, insa nu pot afisa rezolutia de 1920 x 1080 px, ci vor scala imaginea pentru a incapea pe rezolutia proprie. Ele nu suporta standardul 1080p, fiindu-le imposibil sa afiseze rezolutia acestuia in mod progresiv. Desigur, atunci cand un film sau o aplicatie cu rezolutie mai mare decat cea nativa a ecranului va fi rulata, vor aparea distorsiuni cauzate de procesarea si scalarea imaginii in jos.

Full HD

Televizoarele care respecta formatul Full HD sunt varfurile de gama la ora actuala. De cele mai multe ori ele sunt mult mai scumpe decat suratele lor vitregite HD ready, insa ofera o calitate a imaginii superioara si ecrane cu diagonale mai mari.
Dispozitivele ce poarta emblema Full HD stiu tot ce stiau si cele HD Ready, dar in plus:

 • au rezolutia nativa de 1920 x 1080 px
 • au capacitatea de a afisa materiale HD nativ, fara a necesita tehnologii de prelucrare a informatiilor primite
 • respecta standardul 1080p

Asadar, daca doriti un televizor care sa va ofere cu adevarat calitatea vizionarii unui film HD sau a rularii unui joc in rezolutie 1080p (de pe PS3 sau PC, de ce nu), va fi nevoie sa va indreptati catre un dispozitiv compatibil Full HD. Exista desigur mai multe optiuni chiar si in acest domeniu, putand alege intre diverse diagonale ale ecranului sau frecvente (recomandam televizoarele cu frecventa de 120 Hz – diferentele se vor vedea in cadrul succesiunilor foarte rapide de iamgini, caracteristice filmelor). Gasirea TV-ului potrivit va tine cont foarte mult si de buget, insa macar acum stiti la ce sa va asteptati.
FOARTE IMPORTANT DE PRECIZAT ESTE CA DACA NU AVETI PLAYER  SI TELEVIZOR HD ACASA NU SE MERITA SA PLATITI O FILMARE PENTRU NUNTA MAI SCUMPA IN FORMAT HD.
Daca veti reda pe un televizor normal o filmare hd aceasta nu se va vedea nicidecum mai bine.