CAND NU SE FAC NUNTI, ZILE DE POST SI ALTE OBICEIURI LA NUNTA
Toate traditiile, toate micile gesturi, toate superstitiile au legatura cu vremuri vechi, in care oamenii traiau intr-o lume magica si isi desfasurau viata dupa ritualuri care dadeau sens si inteles oricarui gest.Exista anumite superstitii in legatura cu data stabilita a nuntii: se spune ca nu este bine sa faceti casatoria in luna mai, pentru ca nuntile facute in luna mai au o durata scurta, sau in ziua de nastere a mirilor.
Biserica ortodoxa romana interzice organizare nuntilor in anumite zile. Dar se poate obtine „dezlegare” de la preot si astfel se pot oficia in anumite zile din post, de exemplu. In general nu se fac nunti in urmatoarele zile:
-in toate zilele de post de peste an
-in Ajunul Paznicelor Imparatesti
-in Saptamana dinaintea Postului Sfintelor Pasti
-in Postul Sfintelor Pasti
-in Saptamana Luminata
-in Duminica Rusaliilor
-in Postul Sf. Apostoli Petru si Pavel
-in Postul Adormirii Maicii Domnului
-in Postul Nasterii Domnului
-de la Nasterea Domnului la Botezul Domnului

Atentie! Desi religios nu se poate oficia cununia, totusi pentru cununii civile, NU exista interdictii din acest punct de vedere.

Se spune ca e bine ca domnisoarele de onoare sa fie imbracate la fel pentru a indeparta spiritele rele… În realitate, pe vremuri, una dintre traditiile de nunta era ca mireasa sa fie ascunsa intre domnisoarele de onoare… Mirelui i se prezentau pe rand domnisoarele si el trebuia sa ghiceasca repede care dintre ele e mireasa lui…

Pe vremuri nu toate casatoriile erau consimtite de ambii parteneri. De aici si voalul care acoperea fata miresei pana la altar: mirelui nu trebuia sa i se lase nici o sansa sa o ia la sanatoasa inainte de a fi „legat“ prin sfanta taina a cununiei.

Se spune ca la nunta aduce noroc sa ai ceva vechi, ceva nou, ceva de imprumut si ceva albastru… Desigur, am vazut aceasta traditie in special in filmele americane dar ne-a placut si am imprumutat-o si noi. De la ce vine insa? „Ceva vechi“ simbolizeaza trecutul miresei, legaturile ei cu familia – si de obicei e vorba de o bijuterie pe care „mama mea mi-a dat-o in ziua nuntii mele si eu ti-o dau astazi tie iar tu poate vei vrea sa i-o dai fiicei tale“. Un gest frumos, intre mama si fiica, sau si mai frumos intre soacra si nora, bijuteriile vechi sunt intotdeauna valoroase… Ceva nou este simbolul inceputului de drum – cele mai multe mirese aleg ca rochia alba sa fie acel „ceva nou“. „Ceva de imprumut“ (eventual purtat de alta mireasa la nunta ei, acum fericita in casnicie) imprumuta putin din norocul deja probat de o prietena a miresei. E bine sa stii ca prietenii iti sunt alaturi. Iar albastrul… Ei bine, albastrul era culoarea traditionala a rochiilor de mireasa in epoca pre-victoriana. Prima mireasa imbracata in alb a fost Regina Victoria, care a dat astfel tonul unei noi mode. De cele mai multe ori, jarteluta prinsa de piciorul miresei este acel ceva albastru. Cat despre moneda norocoasa care se pune in pantoful miresei – ea se presupune ca aduce belsug noii familii.

Nu se fac nunti in mai… Pentru ca babele spun ca te „mai“ mariti inca o data daca ai nunta in mai. Nu se fac nunti martea si vinerea. Pentru ca sunt zile dominate de planete razboinice si inselatoare (Marte si Venus). Se spun multe lucruri si realitatea este adeseori alta. De fapt, nunta in sine este un mare rit de trecere, pe care fiecare dintre noi are nevoie sa-l traiasca pentru a merge mai departe. Este o treapta in devenire, sfarsitul „adolescentei sociale“, intrarea in randul „celor asezati“. Savarsim toate ritualurile inconjurati de prieteni, de familie, ziua nuntii nu este decat o mare declaratie de dragoste facuta in public: Iata: aceasta este jumatatea mea, pe care am ales-o si pe care nu o impart cu nimeni. Priviti-ne bine, suntem de-acum impreuna si facem tot ce trebuie sa ne asiguram ca nici omul, nici Dumnezeu, nici ghinionul nici vremea rea nici alinierile nefaste de planete nu ne vor desparti. Iata, suntem dispusi sa va luam cu noi in aceasta calatorie prin lumea celor „mari“ – prindeti buchetul, prindeti jarteluta, luati o bucatica de tort si puneti-o sub perna, admirati-ne, invidiati-ne, doriti-va sa fiti ca noi…

Se spune ca mireasa nu trebuie sa poarte perle, pentru ca perlele sunt simbolul suferintei… În realitate, perlele
adevarate sunt foarte scumpe si nu multi si le pot permite.

Se spune ca daca in ziua nuntii ploua, e semn de belsug. La fel, daca pe drumul spre biserica vedeti un curcubeu, casatoria voastra va fi una fericita. Tot pentru belsugul casei, se arunca in calea mirilor galeti cu apa.

Obiceiul ca mireasa sa arunce si jarteluta, nu doar buchetul, vine din Franta, unde se spune ca aduce noroc sa ai o bucatica din rochia unei mirese. Si ca sa nu li se mai sfasie rochiile in dimineata nuntii, frantuzoaicele puneau un piciorus pe scaun si-si scoteau jarteluta, cu gratie. Momentul acesta a devenit mai picant dupa ce mirele a fost cel desemnat sa traga cu dintii jarteluta miresei. Înainte sa va conformati acestui obicei de imprumut, e bine sa va ganditi daca vreti cu adevarat fotografii cu fusta ridicata… Asistenta va fi incantata, in mod cert. Se spune ca buchetul se arunca spre domnisoarele de onoare iar jarteluta spre cavaleri… În felul acesta, invitatii vor sti la a cui nunta urmeaza sa mai joace.

Semne bune in ziua nuntii: sa vezi un curcubeu, sa ai vreme insorita, sa intalnesti o pisica neagra, sa intalnesti un cosar.

Semne rele in ziua nuntii: sa vezi un mormant deschis sau sa vezi un calugar sau o maicuta. Mirii nu au voie sa chiuie la nunta lor.

Alte superstitii:

– Nu e bine sa te intorci ca sa te uiti in oglinda.
– Nu e bine sa vezi o alta mireasa.
– Nu e bine sa-ti cada voalul din cap.
– Cica nu e bine sa porti verigheta altuia.
– Cine iese primul din biserica o sa fie „sef” in casa.
– Trebuie sa te uiti spre rasarit cand rupi colacul deasupra capului.
– Trebuie sa darami nu stiu cate galeti cu apa in ziua respectiva.
– Patul sotilor trebuie pregatit in seara dinaintea nuntii de doua fete “mari”, in semn de puritate.
– Este interzis sub orice forma sa-ti vezi sotul dupa miezul noptii inainte de nunta.
-In anul bisect, pe 29 feb, e singura zi in care femeile pot cere barbatii in casatorie.Aduce ghinion daca scapi verigheta pe jos.
– Nu e bine sa spargi o oglinda pentru ca nu o sa te mariti 7 ani.
– Sa nu-i cumperi cadou un ceas viitorului sot, sau sotului, pentru ca zilele relatiei tale cu el sunt numarate.
– Sa nu canti si sa nu dansezi la masa ca iti iei barbat nebun.

Stiati ca nu exista doar nunta de argint, de aur si de diamant…
Iata semnificatia fiecarei aniversari:
1 an – nunta de hartie
2 ani – nunta de bumbac
3 ani – nunta de piele
4 ani – nunta de fructe sau de flori
5 ani – nunta de lemn
6 ani – nunta de zahar sau de fier
7 ani – nunta de lana sau de cupru
8 ani – nunta de bronz sau de lut
9 ani – nunta de rachita
10 ani – nunta de tinichea sau de aluminiu
11 ani – nunta de otel
12 ani – nunta de matase
13 ani – nunta de dantela
14 ani – nunta de fildes
15 ani – nunta de cristal
20 ani – nunta de portelan
25 ani – nunta de argint
30 ani – nunta de perla
35 ani – nunta de coral
40 ani – nunta de rubin
45 ani – nunta de safir
50 ani – nunta de aur
55 ani – nunta de smarald
60 ani – nunta de diamant
65 ani – nunta de alabastru