Furatul miresei la romani
Furatul miresei este un obicei barbar la origini si se desfasura cu totul altfel decat stim noi acum. Cei care furau mireasa cereau ulterior bani de la mire pentru a nu o necinsti. De obicei acest obicei era pus in aplicare de rivalii mirelui din alte clanuri.
Obiceiul acesta exista si la vechii nobili din Anglia si se numea dreptul la „primera nocte”.Nobili aveau dreptul prin lege de a lua mireasa de la nunta pentru a o „necinsti” dupa care o returnau mirelui inapoi. Daca mirele vroia ca nobilul sa nu isi bata joc de mireasa trebuia sa plateasca sume mari de bani.
Exista mentionari asemenatoare si pe teritoriul Romaniei. Andrei Oisteanu face referire in lucrarea sa: ” Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatura” la perioada de dinainte de dezrobirea rromilor din 1855, in care nobilii romani profitau de dreptul de ” prima noapte” si se culcau cu miresele tiganilor robi in noaptea nuntii.
In zilele noastre furatul miresei a devenit un obicei simbolic. Amicii mirelui, cumoscutii invitati la nunta sau chiar unele rude , fura mireasa si apoi o returneaza in urma unei negocieri adesea simbolice mirelui in cauza. Daca mireasa a fost furata inainte de ora 12 noaptea, sarcina de a despagubi hotii revine nasului iar daca este furata dupa ora 12 atunci mireasa va fi despagubita de mire. Bineinteles, „hotii” trebuie sa dovedeasca mirelui ca detin mireasa. Pentru aceasta ei vor aduce drept dovada papucul miresei.
Un fapt interesant mi s-a parut decizia recenta a autoritatiluo din Vaslui de a interzice furatul miresei. Asta deoarece s-a considerat ca nuntasii cheflii care fugeau cu mireasa furata de la nunta si se distrau prin discotecile locale, tulburau linistea orasului. Respectivii „hoti” pot fi amendati mai nou cu pana la 1000 ron conform legii 61/1991.
Comentarii