Cate fotografii ar trebui sa faca un fotograf la o nunta?

noiembrie 28, 2011 Blog Niciun comentariu

De multe ori ne punem intrebarea: cate fotografii sa-i cer fotografului la nunta mea? Atunci intreb si eu: cate vrei? Stiu ca nu ar trebui sa raspund la o intrebare cu alta intrebare dar totusi, este o intrebare care o pun fiecarei perechi de viitori miri.
Deci hai sa ne gandim la acest lucru: Cam 10 fotografii? Bineinteles ca nu, sunt insuficiente, clar. Dar 3000 de fotografii? Daca ai dori sa te uiti la 3000 de fotografii macar cate 30 de secunde ar insemna 25 de ore. Deci e clar ca nu vrei asa ceva…
Bineinteles, fiecare fotograf profesionist va taia din numarul de cadre pe care le-a facut pe cele care nu corespund din punct de vedere tehnic (focalizare, expunere, incadrare, etc). Pe langa toate aceastea fotograful trebuie sa supuna toate fotografiile unui proces suplimentar de creare a unei povesti a evenimentului imortalizat. Pentru aceasta el va mai reduce din numarul de fotografii in care cadrele se repeta sau sunt plictisitoare ori neimportante.
Pentru unii 1500 de fotografii sunt multe dar pentru altii sunt putine probabil. Ideea este ca, de fapt nu conteaza atat numarul lor cat calitatea si modul cum au fost structurate de-a lungul nuntii. Este important sa se surprinda elementele cheie ale unui eveniment. Fotograful trebuie sa pregateasca mirii din timp pentru a imortaliza cat mai bine aceste momente cheie. De exemplu ce ar insemna cununia civila fara sarutul mirilor?
Cu toate ca noi nu avem limitare de fotografii la un evenimet, nu dorim incurajarea clientului spre exagerarea  numarului acestora. Multi cred ca daca au platit un fotograf acesta trebuie sa fotografieze neintrerupt evenimentul spre a-si justifica banii care i-au fost platiti. Acest mod de a vedea lucrurile este de multe ori in detrimentul calitatii fotografiilor. De multe ori fotografierea fortata a unui eveniment ne pune fata in fata cu fotografii care nu isi au rostul sau care chiar pot deranja cum ar fi: varu care inghite o sarma, sau aceiasi dansatori care au fost mai activi pe ringul de dans sa fie fotografiati in 200 de cadre repetitive. Se spune ca profesionalismul fotografului se vede si prin capacitatea acestuia de a recunoaste si interpreta care fotografii sunt bune sau nu.
Raspunsul la intrebarea : cate fotografii ar trebui sa am la nunta mea sta la dumneavoastra. Ce doriti? Mult sau calitate?…